Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Baharistan

Kategori: Edebiyat Yazar: Molla Cami Yayınevi: Timaş Yayınları

Baharistan

  • ISBN: 9789753626316
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 200
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 21 cm
Tanıtım Bülteni
Baharistan, 15. yüzyılın büyük bilgin ve mutasavvıfı Molla Camî’nin Salaman ve Absal, Nefahatü’l- Üns’le birlikte büyük küçük 99 eseri arasında ülkemizde en çok tanınan eseridir. Kitabın şöhreti daha Molla Camî’nin yaşadığı yıllarda İran ve Hindistan sınırlarını aşmış, İstanbul’a kadar ulaşmıştır. Feridun Bey’in Münşeat’ında Camî ile Fatih Sultan Mehmed’in oğlu İkinci Bayezid’in birbirlerine yazdıkları mektuplar bulunmaktadır. Camî’nin en değerli eserlerini sanatın hamisi olarak tarihe adını yazdıran Hüseyin Baykara döneminde vermiştir. Baharistan da bu Türk sultanına armağan edilen eserlerdendir.Her ne kadar Baharistan’ını Sadî’nin Gülistan’ına kıyaslasa da Molla Camî. Sadî’nin realizmi karşısında mistisizmi temsil eder. Babürşah. Babürname’sinde onun için "Ona kendi asrında zahiri ve manevi bilgilerde yetişen olmamıştır" diyerek sanatı kadar ilminin derinliğine ve manevi cephesine dikkati çeker. İran’da neş’et etmiş olmasına rağmen Buharalı Bahaüddin Nakşibend’in müritleri tarafından yayılan Nakşî tarikatine girmiş ve ehl-i sünnet mezhebine meyil göstermiştir. Muhyiddin-i Arabî ve Mevlana Celaleddin’e son derece bağlıdır.Baharistan sekiz bahçe olarak düzenlenmiş. Şark’ta sözün söyleniş gayesi olan "hikmet" esası üzerine oturtulmuştur. Gayesi, Allah’ı tanıma ve bilme yolunda nasihat vermektir. Kibrin kötülüğünden cömertliğin erdemine kadar Peygamber ahlakına ait temel unsurlar masal-hakikatler içerisinde dile getirilir. Tasavvuf ehlinin üzerinde konuşup düşündüğü en temel konu "derviş ve aşk" anlatılırken incelik ve derinliğe ait bütün sınırlar zorlanır.Baharistan, Sadık Yalsızuçanlar’ın hikaye-şiir hamulesi. daha önce kendini aşk ve şark klasiklerine karşı sınamış başarılı üslubuyla Timaş Yayınları tarafından yeniden neşredildi. Nükte ve mazmunların tercüme sakilliğinde kaynayıp gittiği. hele bilgeliğin ne denildiği anlaşılmayan cümleler arasında eridiği Şark Klasikleri arasında farkını ortaya koyabiliyor Yalsızuçanlar çalışması.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Baharistan PDF 8.30 MB İndir
Baharistan EPUB 9.28 MB İndir
Baharistan MOBI 7.32 MB İndir
Baharistan ODF 7.81 MB İndir
Baharistan DJVU 9.77 MB İndir
Baharistan RAR 6.35 MB İndir
Baharistan ZIP 5.86 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Baharistan PDF 8.30 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


dogu bilgeliginin anlatimlariyla zengin bir icerigi olan ve okunmaya deger bir bir tarihi calisma.


Edebiyat hocamın görünce çok sevindiği ve mutlaka alıp okuyun dediği zaman merakla gidip aldığımız bir kataptı.Ancak içindeki hikayeler gerçekten çok güzel.Her hikayede inceden dersler var.


Bence okunması gereken içinde kısa hikmetli hikayeler olan bir kitap bu tarz kitaplara merakı olanların ilk okuması gerekenlerden diyebilirim…


Molla Camî… Pek çok insan için pek çok şey ifade eden bir bilge kişi. Kimi zaman Arapça öğreten yapıtlarıyla kimi zaman da bilgeliğin ışığını taşıyan kıssalarıyla pek çoğumuzun içinde barındırdığı bir efsane adeta. Salaman ve Absal, Nefâhat’ül-Üns adlı yapıtlarıyla birlikte doğunun o eşsiz bilgeliğini İstanbullara kadar taşıyan bir destan kahramanı belki de. Kiminin zihninde bir medrese hocası, kiminin fikrinde bir mürşit. Düşünceler ve algılayışlar değişik olsa da Molla Camî Türk edebiyatını dolaylı yollardan etkilemiş bir büyük usta. Gülşeninde yanı üzre yatmış uyuyor şimdi. Baharistan’ı okuyup bahar kokulu bir nefesle Fatihanızı yollamanızı bekliyor…


baharistan şark edebiyatının en önemli klasiklerindendir.içinde pek çok bilgelik dolu hikayeler barındırmaktadır. kitabın sonundada önemli iran şairlerinin hayatları anlatılmaktadır.şark edebiyatının büyülü dünyasına yolculuk yapmak isteyenlere bu kitap bulunmaz bir fırsattır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*