Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Kızılelma’nın İzinde

Kategori: Tarih Yazar: Necati Gültepe Yayınevi: ötüken Neşriyat

Kızılelma’nın İzinde

Tanıtım Bülteni
Kızılelma’nın ortaya çıkışı ve onunla ilgili ilk bilgiler çok ama çok eskilere dayanır. İlk defa Altay dağları ile hazar gölü arasında gösterilen, Turan Zemin denen yerde, yani Türk Mitolojisinde Kızılelma’dan söz edildiğini tesbit edilebiliyoruz. Toplum önderleri, bilgeler, düşünürler ondan söz etmeye ya da onu tarif etmeye kalktıklarında, çok farklı şeyler anlatırlar. Bu sebepten Kızılelma konusunda fikir birliğine pek rastlanmaz. Hâlbuki tarihçi Peçevi İbrahim Efendi ve Evliya Çelebi eserlerinde anlattıkları Kızılelma konusunda hemfikirdirler. İşte bunun için çok boyutlu olduğunu düşündüğümüz Kızılelma’yı tek boyuta indirgemeden yani O’nu çerçevelemeye kalkmadan sadece anlamaya çalışarak iz sürdük. Bu kolay olmadı, çünkü onun seyrettiği tarihi yolculuk çok uzun sürmüş yayıldığı coğrafya çok genişlemişti Bu uzun yolculukta her menzilde Kızılelma’dan bir ize rastladık; Cennette Âdem babamızın kovulmasına sebebin bir elma olduğunu söylerler, daha sonra yeryüzünde varlığını sürdürmesinin de sebebi olacaktı. Nuh’un gemisinde, İstanbul’da, Roma’da, Viyana’da ondan izler vardır. Kur’an’ın Bâtıni yorumlarında, Hz. Peygamberin hadislerinde dolaylı olarak ondan söz edildiği bilinmektedir. Ehlibeytin sırrı ile sırlandığını Pir Sultan Abdal söylüyor. Onlarca şiiriyle Kızılelma’yı bize anlatmaya çalışır. Öte taraftan Topkapı sarayında Yavuz Selimin portresini iki elinde iki Kızılelma ile izlerken bütün söylencelerin gerçek olduğunu anlarız. Kızılelma’nın izini sürmek amacıyla çıktığımız bu uzun yolculukta tek bir kural geçerliydi, gerçekçi olmak. Öylede olduk. Hiç romantizme hamasete kaçmadan Kızılelma’yı anlatmaya çalıştık.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kızılelma’nın İzinde PDF 6.23 MB İndir
Kızılelma’nın İzinde EPUB 6.96 MB İndir
Kızılelma’nın İzinde MOBI 5.49 MB İndir
Kızılelma’nın İzinde ODF 5.86 MB İndir
Kızılelma’nın İzinde DJVU 7.32 MB İndir
Kızılelma’nın İzinde RAR 4.76 MB İndir
Kızılelma’nın İzinde ZIP 4.39 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kızılelma’nın İzinde PDF 6.23 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Elma’nın Türk mitolojisi içinde de değerli bir yeri vardı.Orta Asya’da büyük bir şehrin adına ALMALIK veya ALMA-ATA olduğunu burada söylemekte de fayda görüyoruz. ( sayfa 157 )
kızılelma kavramını bütün boyutlarıyla irdelemiş ve açıklamış ve çok doyurucu ve bilği dolu bir kitap.Ben çok severek okudum bu kitabı.Gönül rahatlıgıyla tavsiye ederim.


ilgi çekici lakin tekrar eden bölümler var konu olarak çerçevesi bir geniş tutulmuş meraklısına okunması tavsiye edilebilir


Bir ülküyü daha nasıl anlayabilirsiniz kalemine sağlık.


kızıl elma ülküsünü tarihin en derin noktalarından günümüze kadar aktaran güzel bir kitap


Kitabın oluşturulmasında ortada bir emek olduğu belli. Fakat, bal yapmayan arı gibi, sürekli bir şey anlatılmaya çalışılıyor, sonuna geldiğinizde ise kovanınızda bal olmadığını görmek üzüyor… Konu güzel fakat, yıllarınızı bu konuya vermiş bir uzman değilseniz başka bir kaynak aramanızı tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*