Yirminci yüzyıl Batı sanatına yön veren sanatçılardan bahsedildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Paul Klee, yalnızca ressam olarak değil kuramcı olarak da öne çıkıyor. Geçen yüzyılın en önemli ekollerinden biri olan Bauhaus Okulu’nda verdiği derslerle ilgili notları modern sanatın anlaşılması açısından halen değerli bir başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor. Soyut sanat, renk kuramı, sanat eğitimi gibi konularda yazdığı metinler, araştırmacılar için kapsamlı bir içerik sunuyor. Müzisyen, şair, ressam Paul Klee, iki dünya savaşına da şahit olmuş Nasyonal Sosyalist Parti’nin Almanya’daki yükselişinin sonuçlarından etkilenmiş, gerek şahsıyla gerekse eserleriyle Nazilerin hedef tahtası haline gelmişti. Walter Benjamin, Maurice Merleau-Ponty, Martin Heidegger, Gilles Deleuze gibi düşünürlerin fikirlerini anlattıkları metinlerde onlara ilham veren eserleriyle Klee, döneminin ciddi entelektüellerinden biri olarak çevresinde etkileyici bir iz bırakmıştı. Sakin ancak taviz vermeyen, alışkanlıklarına bağlı ve tutumlu yapısıyla Klee, öğrencileri arasında da popüler bir “usta” olarak seviliyordu. Hayalperest Yayınları’nın “Sanatın Büyük Ustaları” serisinin bir parçası olan bu kitap, görünenin ötesinde saklı olan özü, nesnenin, sesin, doğanın tinini sanata aktarma arayışıyla ömrünü geçiren Paul Klee’nin yaşamına dair bilgiler sunuyor. Batı sanatında soyut sanatın öncüleri arasında anılan sanatçının müzik dilini resim diline tercüme etme çabalarına da değinilen kitap, okura, bakmakla görmek arasındaki nüansın Klee’nin zihninde nasıl şekillendiğini anlamasına yardımcı olacak ipuçları veriyor.
Çok güzel bir seri. Taschen’ın aynı ebattaki ressam kitaplarından daha çok beğendim. Kafa karıştırmadan biyografi ve yapıtlar akıcı bir şekilde anlatılıyor. Kaynakça da çok faydalı.
Kitap Yorumları - (1 Yorum)
Çok güzel bir seri. Taschen’ın aynı ebattaki ressam kitaplarından daha çok beğendim. Kafa karıştırmadan biyografi ve yapıtlar akıcı bir şekilde anlatılıyor. Kaynakça da çok faydalı.