Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Köktürkçe

Kategori: Tarih Yazar: Mehmet Dursun Erdem Yayınevi: Pruva

Köktürkçe

Tanıtım Bülteni
Türkçenin bilinen en eski yazılı metinlerinin incelendiği Köktürkçe, dil mirasımızı anlama çabasının ürünüdür. Atalarımızın düşünce, his, hayal ve öngörüleriyle gelecek kuşaklara tavsiyelerini, zamanımıza değin taşıyan Bengü taşlardaki metinler üzerine çalışmak, hiç şüphesiz, geleceğe ilişkin sosyokültürel tasarımlar, atılımlar yapma isteğinin sonucudur. Binlerce yıl göçer yaşayan; çadırını toplayıp gittiğinde geride, atlarıyla sürülerinin izinden başka hiçbir şey bırakmayan bir medeniyet, neden -hayat algısına aykırı düşecek bir biçimde taşa yazı yazsın? Kendini tabiatın bir parçası görüp taş(tan) medeniyetlerden uzak durmayı seçen atalarımız, neden taşlara kalıcı yazılar yazmış olabilir? Hiç kuşkusuz Bengü taşlardaki sözleri anlamamız; bu sözler üzerine derinlemesine düşünmemiz ve bu sözleri biteviye yorumlamamız gerekir.Köl Tegin, Bilge Kağan, Tunukuk Bengü taşlarının tamamının incelendiği Köktürkçe’de, Bengü taşların orijinal metinleri, transliterasyonu, transkripsiyonu, Türkiye lehçesine aktarımı yapıldıktan sonra, okuma farklılığı gözlenen cümlelerin şimdiye kadar Bengü taşları neşredenler tarafından nasıl okunduğu ve anlamlandırıldığı sıralanıyor. Daha sonra kelimelerin kök-ek ayrımları yapılarak kelimelerin etimolojik açıklamalarına yer veriliyor. Bu açıklamalarla birlikte kelimelerle eklerin tarihî ve çağdaş lehçelerdeki gelişimleri de gösterilmeye çalışılıyor. Köktürkçe; dilcilere, dilimiz ve kültürümüz üzerine düşünenlere, konuyu araştıranlara, Türkoloji’yle Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerine kadim medeniyetimizi düşünme, anlama ve yorumlama imkânı veren bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Köktürkçe PDF 6.23 MB İndir
Köktürkçe EPUB 6.96 MB İndir
Köktürkçe MOBI 5.49 MB İndir
Köktürkçe ODF 5.86 MB İndir
Köktürkçe DJVU 7.32 MB İndir
Köktürkçe RAR 4.76 MB İndir
Köktürkçe ZIP 4.39 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Köktürkçe PDF 6.23 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Kelime tahlili yapmama olanak sağladı.


Ders kitabı olarak alındı, içerik dizaynı daha iyi olabilirdi, umarım yararlı olur.


Köktürk metinlerini (Kül Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk) incelemek isteyen birinin, yazıtların fotoğraflarını görmek istemesi dışında, hemen her bilgiye bu kitaptan ulaşabileceği, başka kaynaklara gitmeden bu kaynaktan metinler ve metinlerde geçen kelimelerin morfolojisi hakkında kapsamlı bir bilgiye ulaşabileceği söylenebilir. Kitabın çok ayrıntılı olmasının yanı sıra, zaten birçok alıntı yapıldığından ve böylece kendinden önceki değerli eserlerde bulunan önemli bilgileri de kapsadığından dolayı konu için tek bir kaynak olarak kullanılabilir.
Ayrıca kitapta her kelimenin anlamı hemen sonrasında verilip altında uzunca açıklamalar yapıldığından kitapta “Sözlük” kısmına gerek kalmamıştır.
Metinler ilk olarak Köktürk alfabesi ile yazılmış, hem transliterasyonu hem transkripsiyonu hem de çevirisi ile verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*