Ne ak ne kara, ne sebep ne sonuç, ne geçmiş ne gelecek olarak gördüğün şeyi bana anlat."Katha Upanişad"Dünyadaki kökenlere dair olan hariç, hiçbir araştırma Upanişadlar kadar yararlı ve yüceltici değildir. Hayatımın tesellisi o oldu, ölümümün de tesellisi o olacak."SchopenhauerDünyanın ilk felsefesinin ilk ışığıdır Upanişadlar.En ilkel inançlarla, insan zihninin varabileceği en aşkın en ileri sezgiler, en yüce kavramları içinde barındırır.Upanişad felsefesi metinlerinin hangi tarihlerde oluştuğunu saptamak zordur. Hindistan topraklarının ürünü olan bu metinlerin İ.Ö. 800 yıllarda tamamlanmış olduğu sanılıyor.Sonsuz uzayda dört bir yanımızı saran ve maddi doğamız dolayısıyla bizimde bir parçamız olduğu nesneler, Kant’a göre kendisinden şeyler değil, görüntülerdir. Eflatun’a göre somut gerçekler değil, görüntülerdir. Upanişad metinlerine göre ise asırlar önce bunu Atman yani şeylerin gerçek “Ben” i değil yalnızca “Maya” olarak adlandırmışlardır.Varolan şeyler değişik görüntüler sergilese de Upanişad öğretilerine göre tek olan ve hep aynı kalan bir özü paylaşırlar.İşte bu anlayıştan yola çıkan Upanişad felsefi metinlerinde düşüncenin panteizm, teizm, kozmogoni, ateizm (sankya) ve deizm (yoga) öğretisinin temel ilkelerini içinde barındırır.Birçok ermiş bilgenin sezgilerinin ve içgörülerinin ürünü olan bu metinleri iki yetkin uzman hazırladı. Okuyucu bu kitapta Upanişad metinleri yanısıra, bu metinlerin içeriği ve tarihçesi hakkında da bilgiler bulacaktır.
Ben bu çeviriyi açıkçası pek beğenmedim. Orjinaline ne kadar sağdık bilmiyorum ama karşılaştırma yapınca UPANİŞADLAR TANRININ SOLUĞU ( Çeviri Mehmet Ali Işım )kitabını okunmaya uygun buldum. İçerik aynı çevirisi farklı.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Çeviride aksaklıklar olsa da metinler harika.
Ben bu çeviriyi açıkçası pek beğenmedim. Orjinaline ne kadar sağdık bilmiyorum ama karşılaştırma yapınca UPANİŞADLAR TANRININ SOLUĞU ( Çeviri Mehmet Ali Işım )kitabını okunmaya uygun buldum. İçerik aynı çevirisi farklı.
Bir solukta okunacak bir kitap değil.Üzerinde tefekkür ederek okunması gereken bir hazine…
İlk inanç felsefesinin oluşum evresini anlatıyor . güzel bi eser.
Upanişadlar anlaması zor bir kitap. Ancak Kuran, İncil, Tevrat ve Zebur’u okuduğumuz gibi bu kitabı da okumak gerek.