Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Uygur Kağanlığı (744-840)

Kategori: Tarih Yazar: Kürşat Yıldırım Yayınevi: Selenge Yayınları

Uygur Kağanlığı (744-840)

Tanıtım Bülteni
Uygurlar, bugün varlığını sürdüren Türk boyları arasında en eskilerinden biridir. Hunların torunları olarak Gök-Türk mirası üzerinde teşekkül eden Uygur Kağanlığı, Ötüken coğrafyasında kurulan son Türk devletidir. Uygur Kağanlığı Çin’deki isyanları birkaç defa doğrudan bastırmış ve bunun karşılığında “hediye” adı altında yüklü vergiler almıştır. Böylece birçok imtiyaz elde eden Uygurlar, Çin içinde oldukça rahat davranabilmiştir. O derece ki bazı dönemlerde Uygur veliahdı, Çin İmparatoru’na denk sayılmıştır. Akıllıca bir siyaset yürüten Uygur Kağanlığı, Çin’i uzun yıllar avcunun içinde tutmuştur. Uygur Kağanlığı’nın Mani dini ile yakınlığı da uzun yıllardır tartışma konusu olmuş, Bögü Kağan’ın din değiştirmesi hakkında çeşitli iddialar ortaya koyulmuştur. Uygurların gerek Çin’deki faaliyetlerine gerekse Mani diniyle ilişkisine de ışık tutan Kürşat Yıldırım’ın bu çalışması, Uygurların kökenlerini, bölgelerinde nasıl hâkim güç olduklarını, hüküm sürdükleri coğrafyayı ve toplum yapısını ortaya koyuyor. Dönemin kaynaklarına dayanan bu eser, Uygur Kağanlığı’nın en ihtişamlı dönemini okuyucunun dikkatine sunuyor.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Uygur Kağanlığı (744-840) PDF 6.23 MB İndir
Uygur Kağanlığı (744-840) EPUB 6.96 MB İndir
Uygur Kağanlığı (744-840) MOBI 5.49 MB İndir
Uygur Kağanlığı (744-840) ODF 5.86 MB İndir
Uygur Kağanlığı (744-840) DJVU 7.32 MB İndir
Uygur Kağanlığı (744-840) RAR 4.76 MB İndir
Uygur Kağanlığı (744-840) ZIP 4.39 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Uygur Kağanlığı (744-840) PDF 6.23 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Uygur tarihi açısında çok değerli bir kitap.


dönemin tek kaynağı olan Çin kaynaklarını eleştiren ancak yerine birşey koyamayip tahmin eden bir yazarlık olmuş. dönemi en iyi anlatan eser buna lafım yok. ama övgüler yağdırayım diye kaynakları tahminsel (üstelik tek tahmin ile birden fazla tahmin verip okuyucuya sonucu bırakmak daha faydalı olacaktı) eser yazmak olmamış. sürekli savaş ve işgal anlatımı var. kitapta basit bir haritada da olsa bahsi geçen şehirlerin yaklaşık yerlerinin gösterilmesi iyi olacaktı yapılmamış. bunlar dışında kitap bilinen yanlışları düzeltmek açısından ve genel fikir oluşturması anlamında faydalı.


Kürşat Yıldırım hocamız Uygurlar adlı bu eseri Çin kaynaklarında yararlanıp yazmıştır. tavsiye ederim. çok şey katıyor.


Uygurlar hakkında yazılmış en iyi eserlerden biri


Uygurların tarihi ve coğrafyasını, yer yer en büyük müttefiki bazense düşmanı olan Çin ile olan ilişkilerini anlamak açısından temel kitaplardan biri bu kitaptır. Döneminin Türk ve Çince kaynaklarından yararlanarak yazılan bu eserde yer yer Çin kaynaklarındaki bilgilerin tenkidine rastlanıyor (örneğin prenses mevzusu ve Çin kaynaklarının Uygurların başarılarını ve Çin’e olan yardımlarını bazen geçiştirmesi gibi). Ayrıca gerek araştırma eserlerinde gerekse genel kültürde Uygurlar hakkında pek çok klişeleşmiş bilgiyi yıkması (örneğin mani dini meselesi) bakımından önemli bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*