1. KİTAPPAŞALARIN HESAPLAŞMASIKazım Karabekir Paşa diyor ki, “İstiklal Savaşı’nı yapmak fikriniilk önce ortaya koyan bendim.Bunun siyasi ve askeri planlarını yapan da bendim. İlk önce, 29.11.1918 tarihinde İstanbul Zeyrek’te, Süleymaniye Camisi’ne bakan ağabeyimin evinin bahçesinde, bu meseleyi İsmet Bey’e (İnönü) açtım ve uzun uzun tartıştık.Birlikte Osmanlı Kabinesi’ne girmek düşüncesinde olan Mustafa Kemal Paşa’ya da (Atatürk) 11.01.1919 tarihinde, doğuya hareketim sırasında, Şişli’deki evinde İstiklal Savaşı yapmak gereğini ve planımı bildirerek Anadolu’ya gelmesini teklif ettim.Onunla da uzun tartışmalar yaptık.”Bu önemli konular henüz yayınlanmadı…Belgeleri ile birlikte ilk defa bütün bu gerçekler bu kitapla gün yüzüne çıkıyor. 2. KİTAPPAŞALARIN KAVGASIElinizdeki bu kitapta Türk yakın tarihinin en çapraşık dönemi Karabekir Paşa’nın kalemiyle ele alınıyor.Resmi tarihe yer yer ters düşen bu hatıralar yakın tarihimizin iyi anlaşılması için büyük kazançtır.Tarihin hafızası hiç bir zaman unutkanlıkları bağışlamamıştır.Bu kitabı okuyup bitirdiğiniz zaman yakın tarih tablosunun son çizgisinin çizilmiş olduğunu göreceksiniz. 3. KİTAPİSTİKLAL HARBİMİZİN ESASLARI Kazım Karabekir Paşa’nın ‘İstiklal Harbimizin Esasları’ isimli eseri ile ilgili Paşa’nın damadı Prof. Faruk Özerengin şunları anlatıyor…“1933 yılında, bir gazetede İstiklal Harbi öncülerini hedef alan ve milli mücadele tarihini okuyucuya yanlış anlatan yayınlar üzerine Paşa hakikatları ortaya koymak için gazeteye bazı belgeler göndermişti.Bunlardan bir kısmı yayınlandı. Daha sonra bazı nedenlerle bu yayın durdurularak yalan yanlış, yayınlar neşredilmeye devam edildi.Bunun üzerine Paşa, İstiklal Harbi’nin Esaslarını konu alan bu özet kitabı hazırlayarak matbaaya verdi. Akabinde matbaa polis tarafından basılarak, basılmış olan 3000 adet kitap formaları toplatıldı ve kireç ocaklarında yakıldı.”İşte şuan elinizde tuttuğunuz bu eser, Paşa’nın yakılan kitabıdır.
Daha önce başka bir yazar tarafından Kazım Karabekir’in anılarının derlenmiş halinde iki ciltlik bir kitabını okumuştum ama şimdi bizzat kendi kaleminden yazılanı okuyacağım.
Kitap Yorumları - (2 Yorum)
Kazım Karabekir paşayı kendi dilinden okumak isteyenlere. Kendi el yazması mektupları da var kitapta.
Daha önce başka bir yazar tarafından Kazım Karabekir’in anılarının derlenmiş halinde iki ciltlik bir kitabını okumuştum ama şimdi bizzat kendi kaleminden yazılanı okuyacağım.