İslam Ahlak Felsefesi, hem tarihsel hem de sistematik bir disiplindir. Tarihsel olarak o, genel İslam felsefesi içindeki ahlak konuları ile özdeştir. Sistematik olarak ise, çağdaş ahlak felsefesinde ele alınan sorunların, İslam ahlak felsefesi perspektifiyle değerlendirilmesidir. Metninde her iki yön birleştirilmeye çalışılmakla birlikte, ilk yarıda daha ziyade tarihsel bilgiler verilmekte, ikinci yarıda sistematik problemler irdelenmektedir.Bu bağlamda, önce İslam ahlak felsefesinin temel kaynakları ve belli başlı tarihsel ekolleri tanıtılmakta; daha sonra, klasik İslam ahlak felsefesinin merkezini teşkil eden erdemler konusu işlenmekte; bundan sonra, modern İslam ahlak felsefesinde ilkeler konusu tartışılmaktadır. Daha sonra sırasıyla, bireysel ahlak, aile ahlakı, iş ahlakı, çevre ahlakı, toplumsal ahlak ve manevi ahlak konuları irdelenmekte; bunlardan sonra da, İslam ahlak felsefesi, önce öteki dinlerin ahlakı ile sonra da Batı ahlak felsefesi ile karşılaştırılmaktadır.Son bölümde, çağımızın çözüm bekleyen teorik ve pratik ahlaki bunalımlarına dikkat çekilmekte; okuyucunun, İslam ahlak felsefesi konusunda bilgi edinmiş olmanın yanında, güncel ahlaki sorunların çözümüne katkıda bulunabilecek bilince ermesi hedeflenmektedir.
“… tek bir kırlangıç baharı getiremez, ne de bir tek gün; aynı şekilde bir tek gün ya da kısa bir süre insanı kutlu ve mutlu kılmaz.”
(Aristoteles, Nikomakhos’a Etik)
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
İslam felsefesi alanında çok istifade edilen bir eser
Ahlak felsefesini biraz farklı bir şekilde anlatan kitap.
“… tek bir kırlangıç baharı getiremez, ne de bir tek gün; aynı şekilde bir tek gün ya da kısa bir süre insanı kutlu ve mutlu kılmaz.”
(Aristoteles, Nikomakhos’a Etik)
Yararlı güzel bir kitap.
Cafer Sadık Yaran hocanın bu kitabı da diğer kitapları gibi oldukça faydalı
Ders kitabı olarak aldım normaldede okunabilir